Friday, April 30, 2010

Διεθνής Εκθεση Βιβλίου, Θεσσαλονίκη

Στιγμιότυπα από την Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 22-25 Απριλίου 2010.



Ο Γάλλος φιλόσοφος και σινολόγος Francois Julien έδωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη με θέμα: "Η παράξενη ιδέα της ομορφιάς, το ελληνικό γυμνό και η απουσία του γυμνού στη κινέζικη τέχνη". Εκανε πολύ καλές παρατηρήσεις και λεπτές αντιστίξεις για τον τρόπο που αντιλαμβάνονται το ωραίο, την τέχνη, την αλήθεια, τον άνθρωπο...στην κλασσική Ελλάδα/Ευρώπη και στην Απω Ανατολή. Διάλογος ανάμεσα σε δύο διαφορετικές κοσμοθεωρίες και τρόπους αντίληψης της πραγματικότητας που αντανακλώνται και στον λόγο(το καθημερινό και τον φιλοσοφικό)
http://www.lieux-dits.eu/Presence/jullien.htm

















******

Δεν έτυχε να διαβάσω κάποιο βιβλίο της Λ.Διβάνη μέχρι στιγμής κι ούτε είχα σκοπό να παρακολουθήσω την παρουσίαση που έκανε για το "Ενα πεινασμένο στόμα". Ομως, καθώς μετά το πέρας της προηγούμενης παρουσίασης άργησα να βγώ από την αίθουσα, και η Διβάνη ξεκίνησε να μιλάει, πραγματικά με μάγεψε η παρουσία της. Ο τρόπος που μιλούσε, η εκφορά του λόγου, η στάση του σώματος, η χροιά της φωνής, το ευθύ βλέμμα της, η επαφή με τους ακροατές...έμεινα για μία ώρα όρθιος, μπλεγμένος στην γοητεία της προσωπικότητάς της . Το βιβλίο φαίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρον και είναι στα προσεχώς.


******

Η Σώτη Τριανταφύλλου, με αφορμή το αυτοβιογραφικό "Ο χρόνος πάλι" έκανε μια χαλαρή κουβέντα με τους παρευρισκόμενους. (πως αυτοβιογραφείται κάποιος, σκοποί, αποτέλεσμα...το θέμα του χρόνου, της φαντασίας...η σημερινή κατάσταση με το ΔΝΤ, η ανάγνωση κ. α.)


******


Η Ρέα Γαλανάκη και το βιβλίο της "Φωτιές του Ιούδα στάχτες του Οιδίποδα". Παρουσίαση από την Μαρία Κέντρου Αγαθοπούλου και την Μαίρη Μικέ.


*****************
Εικόνες από την έκθεση για το χαρτί και την ιστορία της κατασκευής του.








******
Και λίγη μαγειρική από την μπριόζα Κική

Γενικά, η έκθεση για το μεγάλο κοινό είχε αρκετά ενδιαφέροντα σημεία κι έπιανε διάφορα target group: ενήλικες, παιδιά, απλούς αναγνώστες και ειδικούς πάνω στο βιβλίο, εμπόρους, μεταφραστές, νοικοκυρές κτλ. Το σταντ για την τιμώμενη χώρα, την Κίνα, το βρήκα κακοστημένο. Μου έκανε άσχημη εντύπωση ότι αγόρασα από εκεί ένα βιβλίο για τον κινέζικο πολιτισμό χωρίς απόδειξη και χωρίς καν μια σακούλα. Πάντως οι συζητήσεις για τον κινέζικη λογοτεχνία ήταν πολύ καλές. Πολύ ενδιαφέρον επίσης είχε η ημερίδα για το ψηφιακό βιβλίο.