Wednesday, December 17, 2008

Διηγήματα του Σκαμπαρδώνη


Σκαμπαρδώνης Γιώργος :
H ψίχα της μεταλαβιάς, Η στενωπός των υφασμάτων, Πάλι κεντάει ο στρατηγός….
Εκδόσεις Καστανιώτη

Διηγήματα μικρά, για να χωρούν στην τσέπη σου και να τα παίρνεις μαζί σου όπου κι αν πας. Μοιάζουν με ρούχα παλιά, που κρατούν ακόμη το σχήμα του σώματος, τριμμένα στις «αρθρώσεις», φαγωμένα από τον χρόνο και την χρήση… όμως με τρυφεράδα αφάνταστη κρυμμένη μες στην φόδρα τους….νοσταλγία για εικόνες, ήχους, ανθρώπους, βλέμματα, στάσεις ζωής….
Μικρά και τόσο απλά, τόσο που τα εμπιστεύεσαι κι αφήνεσαι να σε πάνε όπου θέλουν αυτά….και καμιά φορά η έκπληξη κι ο πόνος σε αρπάζουν εκεί που δεν το περιμένεις.
Η τεχνική και η τέχνη της διήγησης, η Ποίηση πίσω απ`τους αρμούς της πεζής αφήγησης…και πίσω από την πιο ήπια καθημερινότητα μια μοιραία δόση μεταφυσικής…και συχνά ο πιο γνήσια καθημερινός βιωμένος σουρρεαλισμός!
Ιστορίες του κοινωνικού ιστού, ανθρωπογεωγραφία, τοπία μέσα στα τοπία, οι πόλεις, τα χωριά, οι δρόμοι με τα ονόματά τους, η επικαιρότητα που είναι ήδη παρελθόν, η καθημερινή κοινοτοπία που κρύβει μέσα στους ρυθμούς της ανύποπτα διαμάντια, ανείπωτα λόγια, δάκρυα αδάκρυτα που πετρώσαν μέσα στους αδένες της όρασης…και χωρις να φαίνονται καθόλου δίνουν πρισματική διάσταση στην (όποια) προπτική και ηλικία.
Αφηγήσεις για παρέες και μοναχικούς, λαικά σύμβολα εποχής, μουσική, ποδόσφαιρο, αυτοκίνητα, γιορτές, συνήθειες, σώμα, ψυχή, νιότη, γηρατειά. Μέσα στην ροή της ατομικής καθημερινότητας μπλέκεται η κοινωνική ιστορία…αντίκτυποι γεγονότων που σημαδεύουν εσωτερικά τους κύκλους μιας ολόκληρης ζωής, σαν τους δακτύλιους στο κορμό των δέντρων….εσώτερες κρυφές φωλιές τρυφεράδας που λειτουργούν σαν ρεζέρβα αναπνοών για τις Δύσκολες Ωρες…
Οι αναμνήσεις λειτουργούν σαν την ψίχα ξεραμένου ψωμιού που η μαγιά μες στους ιστούς της είναι ζωντανή και πάλουσσα….ακόμα.

No comments:

Post a Comment